Средната възраст на работещите акушери е между 50 и 55 години

Новозавършили акушерки у нас вече почти няма, а към момента средната възраст на работещите акушери в България е между 50 и 55 години. Това съобщи Мария Димитрова, акушерка от Добрич и зам.-председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, цитирана от Дарик радио.

 

Димитрова определи професията си като призвание и сподели, че то е само за хора с големи сърца. Зад тази теза обаче се застъпвали единствено онези, които се оказвали по-силни от неудачите в системата и оставали да работят в България. Всички други си стягали куфарите и отпътували в чужбина.

 

„Тези, които завършват, са единици. Ако са в големия град - Варна, Пловдив, София - те остават там и започват работа, защото работят в по-голямо лечебно заведение. Всички останали отиват и започват работа в европейска държава, в държава в Третия свят. Но на тяхно място не идва млада колежка. Средната възраст е 50-55 години. Нали се сещате, че след 10 години няма да има кой да обслужва нас, като пациенти, което е жалко", коментира Димитрова.

 

Трябва да сме оптимисти, каза тя. 

 

Информация на dariknews.bg