За набезите на "мургавите крадли" дебнат патрули от доброволци, които се организираха във Фейсбук

Варненци започнаха акция срещу джебчийките в града. За набезите на "мургавите крадли” дебнат патрули от доброволци, които се организират в социалните мрежи. Бригадите вече обхождат централните улици и спирките, за да следят за уличните престъпници и да предупреждават хората да са особено бдителни, съобщава Дарик радио.

 

Желание да се включат в патрулите дотук са изявили около 40 варненци, разкри пред Дарик инициаторът Калоян Георгиев. Доброволците вече са направили няколко обхода - около Великден и 1 май. Следващата им акция ще е на 24 май.

 

Организацията върви във Фейсбук групата "Внимание!!! Крадлите на Варна!", събрала над 1100 участници три седмици след създаването си. Там всеки потърпевш или очевидец на джебчийски набези може да сподели информация, снимки или видео.

 

Снимки на джебчийки има качени в още една Фейсбук група. Тя е озаглавена "Хвани джебчийка, спаси турист!" и функционира от август 2011 г. Целта й е да защити българския туризъм от "лошата реклама" на дребни кражби и измами, на които стават жертва летовниците у нас.

 

Има идея снимките на разконспирираните крадли да бъдат разлепени по спирките с надписи "Внимание, джебчийки!" на поне четири езика. Ликовете на джебчийките да бъдат поместени и на листовки, които да бъдат раздавани на туристите през настъпващия сезон, обмислят още будните граждани.

 

Източник: dariknews.bg - Варна