Първото класиране за тази година излезе

11 000 деца остават извън системата на детските градини в София. Първото класиране за тази година излезе днес. 

 

Почти 8500 деца успяха да се класират. С 2500 повече - не успяха. Най-голям недостиг на места има в големите квартали на столицата.

 

Резултатите от генералното класиране ще бъдат обявени на сайта на системата и разлепени по входовете на детските градини утре. Родителите ще получат отговор и по електронен път дали детето им е класирано.

 

Десислава Андреева е една от хилядите майки, които тръпнат в очакване да разберат дали детето им ще се класира за забавачка. Подала е документи както за четиригодишната си дъщеря, така и за 10-месечния си син. 

 

За малкия почти няма шанс, от целия квартал има 6 свободни места, нямам никакви надежди. Каката посещава много далечна детска градина и сега кандидатстваме да я преместим в по-близка”, обяснява загрижената майка.

 

Основният проблем пред младата жена е, че се налага да се върне на работа. Ако малкият Мартин не се класира за ясла, решението за Десислава е едно – отива при баба си в провинцията. 

 

Дали децата й ще имат късмет, ще стане ясно утре. Тогава резултатите от днешното генерално класиране ще стигнат до родителите. Ясно обаче е, че хиляди деца остават извън системата. 

 

Според заместник-кметът на София Тодор Чобанов 2200 деца чакат за първа група, 6000 за яслата. Свободните места за следващото класиране са 437.

 

Ние строим детски градини и местата, които ще се разкрият, автоматично ще се заемат от кандидатите”, обясни Чобанов.

 

Родителите имат срок от две седмици, за да запишат децата си. В противен случай мястото ще бъде освободено.