Напрегната обстановка в Украйна, ден преди референдума на сепаратистите

В украинския град Мариупол беше обявен ден на траур. Във вчерашните сблъсъци загинаха най-малко 10 души, като сведенията за броя на жертвите значително се разминават при различните източници. През изминалата нощ обстановката в града остана сравнително спокойна. В Донецка област обаче отново имаше инциденти, само ден преди обявения от сепаратистите референдум.

 

След драматичните събития в Мариупол не се съобщава за нови сблъсъци и жертви. Според властите в Киев, частите на Украинската национална гвардия вече са се изтеглили от града, за да не провокират реакция от сепаратистите.

 

Правителството обвини проруските части за избухналото насилие. Беше повторена информацията, че украинските части са елиминирали 20 "терористи", но независимо потвърждение за броя на жертвите няма.

 

Обстановката в Източна Украйна остава напрегната, ден преди обявения от проруските сепаратисти референдум на 11 май. В Донецк бяха задържани няколко доброволци от Червения кръст. Киев обяви, че са взети за заложници от терористи, но скоро след това доброволците бяха освободени.

 

Гражданите на друг размирен град - Славянск, не са единодушни дали вотът трябва да се състои. Някои смятат, че допитването е ненужно, други са категорични, че ще дадат гласа си.

 

Междувременно фаворитът в предстоящите на 25 май президентски избори Петро Порошенко беше на посещение в Полша. Порошенко се срещна с премиера Доналд Туск и както досега, се изказа в подкрепа на операцията на армията и Националната гвардия в Източна Украйна.

 

"Трима украински войници бяха убити в Мариупол. От началото на месеца са ранени 67. Това е цената, която Украйна плаща за демокрация и стабилност", заяви Порошенко.

 

Според повечето проучвания той ще получи над 45% от гласовете. Милиардерът е спорна фигура. Той е бил част от прозападното правителство на президента Юшченко, както и участник на кабинета на предишния президент Янукович.