Допитването е финансирано от Кремъл, смятат управляващите в Украйна

„Престъпен фарс” – така нарекоха властите в Киев провеждащия се днес референдум в Източна Украйна. Според украинското правителство допитването е финансирано от Москва.

 

„Референдумът на 11 май, инспириран, организиран и финансиран от Кремъл, е невалиден и няма юридически последици за териториалната цялост на Украйна, се казва в декларация, разпространена от украинското външно министерство, предаде Франс прес. „Организаторите на този престъпен фарс нарушиха конституцията и украинските закони”, отбелязва дипломатическото ведомство.

 

Допитването бе организирано от проруски активисти в Донецка и Луганска област. До референдума за независимост на регионите от провъзгласената Донецка народна република се стигна след смяната на управлението в Киев.

 

Етническите руснаци и рускоговорящите украинци се обявиха против новата централна власт и опитите за забрана на руския език. Сред тях има и привърженици на федерализацията на страната.

 

По-рано днес САЩ, Франция и Германия обявиха, че няма да признаят резултатите от гласуването в Донецка и Луганска област.