Нелегалната и некачествена вносната стока убива родното производство

Държавата поведе битка с нелегалния внос на плодове и зеленчуци. Спецекипи дежурят на деветте пункта по границата ни с Гърция, Турция и Македония. Масирана акция днес имаше и на Кулата, където беше екип на "Новините на Нова”. 

 

До проверките се стигна в отговор на недоволството на земеделските производители, че нелегалната и некачествена вносната стока, която е по-евтина, убива родното производство. 

 

Идеята е българските домати да се наложат на нашия пазар и да станат предпочитани от клиентите, не само защото са по-вкусни, а и защото не са по-скъпи от гръцките. Не е тайна, че вносният зарзават е по-евтин от българския. Според българските земеделци това е така, защото е по-некачествен и влиза нелегално

 

Всеки микробус на Кулата днес беше обект на проверка от страна на проверяващите – експерти от НАП, Агенцията по храните, МВР и Автомобилна администрация.  

 

Предполага се, че нелегална и некачествена стока достига до българските тържища основно чрез леки коли и бусове до 4 тона, чиито шофьори твърдят, че натоварените зеленчуци са за лична консумация. Впоследствие обаче те отиват на пазара на значително по-ниска цена от произведените в България. 

 

На зеленчуковата борси и тържища вносните плодове и зеленчуци вървят с 30-40 стотинки на килограм по-евтино от нашите. Ако проверките дадат ефект, експертите очакват в хазната да влязат сериозни приходи, а българските производители да получат по-добра защита. 

 

Проверките ще бъдат денонощни. Засега до края на месеца, но е твърде вероятно да продължат по-дълго. За проверки трябва да се готвят борсите и пазарите.

 

Репортер: Екатерина Николова