По думите му най-силната превенция е евентуалния престъпник да знае, че наказанието е неизбежно

„Винаги може да се увеличи тежестта на едно наказание и да се очаква, че това ще бъде някаква превенция срещу извършването му. Практиката показва, че това не е така. Най-силната превенция е евентуалният престъпник да знае, че наказанието е неизбежно, а не дали ще е 10, 12 или 14 години”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият вътрешен министър Йордан Соколов. Той обърна внимание и на последния трагичен инцидент на пътя, когато 30-годишен мъж без книжка прегази две момчета и избяга с колата от местопроизшествието.

 

„Слушах колегата прокурор, който вероятно е наблюдаващ на това досъдебно производство. Той каза, че се предвиждат за такъв вид престъпление от 3 до 10 години затвор. И правилно, като начало това е основният състав. Но аз смятам, че случаят е особено тежък. Тогава предвиденото наказание е от 5 до 15 години. Би могло да се промени законодателството в тази посока, но много предпазливо и внимателно, защото престъпната самонадеяност е много близка до този умисъл”, обясни юристът Ивета Анадолска.

 

„Защо един човек с 93 криминални регистрации, с 12 присъди, ако се разгледат тези присъди, няма начин той да не е рецидивист. Да се види защо след 12 присъди на такава възраст той е на свобода”, запита Йордан Соколов.


Бившият вътрешен министър даде за пример Финландия, където ако човек бъде хванат да шофира пиян, отива в затвора за пет години. При повторно нарушение, наказанието е доживотна присъда.


Двамата юристи коментираха и зачестилите обири по малките населени места в Северозападна България.


„Всички тези случаи на надомни кражби, това не са кражби, защото освен кражбата, която не се наказва толкова леко – до осем години, но има маловажен случай, осъществяват се още два престъпни състава – нарушаване неприкосновеността на жилището, което е отделно престъпление и грабеж", обясни Соколов. По думите му при кражба на движима вещ, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години.


„Това са едни от най-тежките наказания в нашата страна, но не се прилагат, защото правозащитните и охранителни органи според мен, не знам защо непрекъснато абдикират от своите задължения”, заключи Йордан Соколов и допълни, че често сме свидетели на това „полицията да не иска да си свърши работата”.


Целия разговор гледайте във видеото.