В столичния квартал „Възраждане” майки с деца делят градинка с наркозависими

В следващия репортаж ще ви разкажем за място, което сте виждали неведнъж по телевизията. И в това е проблемът, че трябва да ви го покажем отново - градинката около Центъра по наркомании в столицата. Тази градинка се дели от майки с деца и наркозависимиСпринцовките по земята показват кои са редовните посетители на това място.

 

Срещаме се със зависими, малко след като са приели дозата си метадон. Разказват, че се лекуват и спринцовките тук не са от тях.

 

Божурка Цветкажка има магазин на съседна улица. Тя вече заключва своя обект, дори в работно време, след като преди време нападат нея и майка й.

 

Идеята Центърът по наркомании да бъде преместен, а с него и зависимите, обединява хората тук в подписка. Инициират я музикантите от група „Конкурент”.

 

Хората на метадон са съпътствани с бус, който обслужва техните нужди. Майките с деца тук вярват, че в буса се раздават спринцовки и презервативи. Медицинските лица отричат и обясняват, че раздават чай, кафе и превързват раните на пострадалите.

 

1500 души вече са се подписали "За" това Центърът по наркомании да бъде преместен в периферията на столицата. Дали това е възможно и ще попречи ли на лечението на зависимите - знае само Здравното министерство.

 

Повече по темата гледайте във видеото.