Г-7 заплаши Москва с нови санкции заради Украйна

Лидерите на седемте най-развити държави призоваха Русия да признае новата власт в Киев и да започне преговори с Украйна. Държавните ръководители на Г-7 заплашиха Москва, че ако не престане да дестабилизира ситуацията в Източна Украйна, ще наложат допълнителни икономически санкции.

 

Държавите от Г-7 излязоха с обща декларация, осъждаща ролята на Русия в кризата в Украйна. Президентът на Съединените щати призова Москва да преговаря с новоизбрания президент Петро Порошенко и да упражни контрол върху бунтовниците в Донецк и Луганск.

 

„Русия трябва да се възползва от протегнатата ръка на президента Порошенко. Да признае, че това е легитимния лидер на Украйна. Предвид влиянието на Москва над сепаратистите на Изток, те продължават да носят отговорност за това, да ги убедят да сложат оръжие и да прекратят насилието”, заяви американският президент Барак Обама.

 

В отговор руският премиер Дмитрий Медведев нарече подкрепата на Запада за военната операция в Източна Украйна „върховен цинизъм”.

 

Барак Обама и Владимир Путин ще присъстват на утрешното отбелязване на 70-та годишнина от десанта в Нормандия. Не се очаква двустранна среща.

 

В Брюксел САЩ и Русия обсъждаха ситуацията в Украйна на ниво външни министри. Джон Кери и Сергей Лавров заявиха, че не искат Украйна да бъде "пионка" в борбата за надмощие между Изтока и Запада.