Изборите ще се проведат на територията на цялата страна, включително и в четирите общини с преобладаващо сръбско население

Предсрочни парламентарни избори ще се проведат в Косово за пръв път след обявяването на независимостта на провинцията от февруари 2008 г. Изборите ще се проведат на 8-ми юни, неделя, на територията на цялата страна, включително и в четирите общини с преобладаващо сръбско население, съобщава БГНЕС.
 
За 120-местния парламент се състезават 30 политически формации, сред които и пет на етническите сърби. За да имат свои представители, политическите партии трябва да получат минимум 5 на сто подкрепа, а коалициите - 7 на сто от общия брой на гласувалите. Етническите малцинства автоматично получават 20 депутатски места,  10 от които са определени за сърбите, а останалите - за другите малцинства.
 
Косово обяви независимост през февруари 2008 г. До днес независимостта на бившата сръбска провинция е призната от над 100 държави, включително България. Миналата година властите в Прищина и Белград подписаха споразумение за нормализация на отношенията. Сърбия продължава да счита Косово за част от своята територия.