Според нея обаче е невъзможно да се приеме задължителното гласуване преди парламентарните избори

„Не сме променили мнението си за референдума”, заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова.

 

В неделя от ГЕРБ официално поискаха избори „2 в 1” – предсрочни парламентарни и референдум за изборните правила. Това създаде съмнения за уговорка с ДПС, които не са доволни от този вариант.

 

Запитана дали все пак ГЕРБ ще подкрепи това предложение в пленарната зала, Лиляна Павлова заяви: „Категорично да”.

 

Нашето мнение не е променено. Още в сряда ще предложим в пленарна зала да бъде одобрено предложението за референдум и те да се проведат с предсрочните парламентарни избори”, заяви Павлова. 

 

Според нея обаче е възможно да бъде организиран референдум преди парламентарните избори, така че правилата на вота да са съобразени с волята на народа. 

 

Когато беше предложен този референдум от президента, се заядоха за 30 000 подписа. Беше излишно заяждане. Ставаше въпрос за адресите на хората, а не за имената и ЕГН-тата”, коментира Павлова. 

 

От ГЕРБ са съгласни и с преференциите на изборите. 

 

Ние се готвим за самостоятелно управление, не пишем програми за коалиции”, заяви Павлова и отрече ГЕРБ да се е договорила с ДПС. 

 

Депутатката коментира и темата „Южен поток”. Според нея не са верни информациите в медиите, че премиерът Пламен Орешарски не е знаел за подписването на договорите. 

 

Договори за 4 милиарда се подписват със знанието и съгласието на правителството”, заяви Павлова. 

 

Докато Русия и САЩ се бият, ние сме смачкани. Трябва да си отстоим националния интерес”, коментира депутатката.