133 зрелостници имат пълни шестици и на двете матури

Зрелостниците от Кърджали са се справили най-добре на матурите тази година. Повече шестици и по-малко двойки. Това е равносметката от тазгодишните матури. Средният успех от всички изпити е много добър 4.70.


Най-добри са резултатите по математика, природни науки и география. Матурите, които най-много са затруднили, са по философия и история. На матурата по БЕЛ най - добре са се представили дванайсетокласниците от Кърджали, Смолян и София. Най-зле от Разград, Шумен и Търговище.

Още по темата

Повече от половината зрелостници не са писали по последната задача в матурата по български език и литература. Върху Вапцаровото стихотворение „Кино” са разсъждавали едва 38% от абитуриентите. И те обаче не са показали блестящи умения.  


Формулирането на теза не е единствената слабост на учениците. Най-сериозни пропуски имат в пунктуацията. Могат да откриват правописни грешки, но въпреки това ги допускат.


Спъват ги и въпросите с отворен отговор, по-добре се справят на тестовите задачи. Най-високи оценки имат учениците от Кърджали, Смолян, Благоевград и София. Те са постигнали най-добър среден успех по всички зрелостни изпити. Шумен и Разград пък изостават с цяла единица.


„Това, че в Кърджали има по-малко ученици и по-малко училища допринася за по-добрите резултати. Голяма част от учениците от тези региони осъзнават, че образованието е шанса им за реализация в живота”, обяснява образователният министър Анелия Клисарова.


И тази година най-много отлични резултати има на матурата по чужд език.


Най-високи оценки имат учениците от профилираните гимназии, а най-ниски тези от спортните училища.


133 зрелостници имат пълни шестици и на двете матури. 919 дванайсетокласници са изкарали двойки и на двата зрелостни изпита.


Повече по темата гледайте във видеото.