Излезе класирането на кандидат-гимназистите

Втора английска гимназия е най-желаното училище в София. Класирането на кандидат-гимназистите показва още, че Немската гимназия е училището с най-висок бал в столицата. В топ 3 следват Софийската математическа гимназия и 73 СОУ, известно като Втора немска гимназия.

 

От 7 500 кандидат-гимназисти в София, Нина Димова има най-високия бал за прием: 35,963 от максимален 36.

 

"Бях много приятно изненадана, не очаквах, не съм си го мислела. Няколко души ми се обадиха да ме поздравят, приятно е", сподели Нина. На изпита по математика тя е изкарала пълна шестица. По български език и литература има 5,936. „Имах  лишения през годината, но не съм стояла да уча денонощно, не беше толкова трудно в интерес на истината”.

 

Нина винаги е била отличничка. И седми клас завършва с шестици по всички предмети: „Имала съм слаби оценки, но двойка не съм имала никога”.

 

Софийската математическа гимназия, в която Нина ще продължи образованието си, е второто училище, в което се влиза с най-висок бал. След нея се нарежда втора немска езикова гимназия. Тази година испанската гимназия пада в класацията, следва я френската. В топ десет са още 35, 133 и 22 СОУ.

 

Навсякъде балът на последните приети деца, е малко по-нисък от приетите миналата година на първо класиране. Традиционно най-желаното училище в София е Втора английска езикова гимназия. Най-желаната паралелка пък е в испанската гимназия. Неприетите след първото класиране кандидат-гимназисти са 400.

 

До 1 юли учениците трябва или да се запишат в училището, в което са приети, или да участват във второ класиране. Ако участват във второ класиране, имат шанс да бъдат приети на по-предно желание, тъй като се очаква баловете за прием да се понижат. Ако бъде приет на по-предно желание обаче, ученикът губи мястото си на първо класиране.

 

Стартовите учителски заплати да скочат с от 3 до 6% от септември. За това се договориха образователният министър, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието. Така най-ниската заплата в образованието става 530 лева.

 

Повече по темата ще научите от видеото.