Забележките към държавните органи във връзка с наводненията са огромни, заявиха специалистите

„Има огромни забележки към държавните органи, много неща не са направени – няма систематизиране на опасните места, няма адекватни мерки, с които населението да е запознато”, обясни за „Събуди се” бившият зам.-министър на околната среда Евдокия Манева във връзка с наводненията във Варненска, Добричка и Великотърновска област.
 
Незаконната сеч е един от най-големите бичове на днешната българска гора. Държавата сигурно никога няма да я спре напълно. Ние опитахме, ограничихме я категорично, но това, което направиха наследници, беше да махнат екипите и да викат директорите,които трябва да извършват контрол, да им искат рекет”, обясни Мирослав Найденов относно причините, довели до наводнението във варненския квартал „Аспарухово” и допълни, че няма как един порок да бъде преодолян, гледайки или администрирайки го.

Още по темата

 
В тази връзка съпредседателят на партия „Зелените” Андрей Ковачев посочи, че не може да бъдат опазени гори, които струват милиони, със стражари, които получават мизерни заплати. Икономическият механизъм е сбъркан и корупцията става неизбежна – убеден е Ковачев.
 
Той допълни, че Министерството на бедствията и аварията е „абсолютно бедствие и нищо не е свършило”. По негови думи е било необходимо всички потенциални дерета, които могат да предизвикат подобни проблеми, да бъдат предварително маркирани. 
 
Според Борислав Гуцанов – бивш председател на Общински съвет – Варна трагедията във Варна се е случила по няколко причини:
 
„На първо място, огромното количество дъжд, което се изля. Срещу бедствието няма кой да се изправи. На второ място, огромният проблем е, че деретата не са били почиствани. Те трябва минимум два пъти в годината да бъдат почиствани. Дали има изсичане на гори, доколко то е повлияло и къде са били хвърляни клоните – това трябва да се провери.” 
 
„Необходим ни е план за наводненията, в който да се включи карта на всички опасни територии, възможност за ранно предупреждение за такива явления, добро координиране с Гражданска защита, за да могат хората да бъдат предупреждавани и евакуирани, закон за устройство на територията, който императивно да не позволява застрояване в тези територии и да наложи закон за изграждане на инфраструктура, която да не позволява наводнения”, категоричен бе Андрей Ковачев.
 
Според началника на ДНСК - арх. Николай Христов, е нужна административна воля за прилагане на изработените планове на терен. „Необходимо е увеличаване на правомощията на Гражданска защита и участие на всички хора в тези процеси. Държавата това сме ние и не трябва да забравяме”, подчерта от своя страна Евдокия Манева.  
 
Целия разговор в студиото на „Събуди се” гледайте във видеото.