Стихията създаде проблеми за хиляди столичани и работа за още повече

Един убит, десетки ранени и щети за милиони! Ад за застрахователи, рай за автосервизи, стъклари и бояджии! Такива са последиците от вчерашната буря над София и части от Западна България. 

 

След кошмара на бедствието хилядите пострадали се сблъскаха с кошмара на безкрайните опашки пред застрахователи, пред автосервизи и пред стъкларски работилници.

 

Градушката създаде проблеми за хиляди столичани и работа за още повече. Щетите са огромни. 

 

От сутринта паркингите на застрахователите заприличаха на автоморги, а километричните опашки от изнервени водачи буквално ги заляха с работа.

Още по темата

 

За да се намалят опашките, застрахователите ще описват повредите по колите и през почивните дни, а щети се завеждат през следващите поне две седмици.

 

„Има хиляди пострадали коли,  затова нека всички са спокойни, всички щети ще са заведени”, увери Ивета Кунова от Асоциация на застрахователните брокери.

 

А след като щетите са описани, започва ремонтът. В автосервизите начупените коли пристигат буквално през минути. Затова много сервизи ще работят извънредно, а монтьорите ще трябват да забравят за отпуска през следващите седмици.

 

Проблемите са основно около счупени стъкла, намачкани капаци, врати, тавани. Тези ремонти отнемат повече работа на монтьорите. Въпреки това сервизите обещават да върнат нормалния облик на автомобилите възможно най-бързо.

 

Затрупани с работа от сутринта са и стъкларите.

 

„Не можем да смогнем. Много чупени стъкла има по къщите”, заявява Андрей Лозанов.

 

Повечето пострадали обаче сами ще трябва да бръкнат в джоба си, защото не са застраховали имуществото си.

 

Важно е да се знае още, че пътните полицаи в София няма да глобяват заради липсващ стикер за технически преглед, ако предното стъкло е счупено. 

 

Дубликати ще се издават и за стикерите „Гражданска отговорност” и за винетките.

 

Градушката не пожали и хората. 40 души са потърсили помощ в „Пирогов” вчера. 

 

27-мъж беше опериран днес в „Пирогов” заради сериозна порезна рана на ръката.   

 

„Наложи се да бъдат шити, гърди, крайници”, обясниха от болницата. 

 

Невиждана досега стихия нанесе огромно поражения и в Монтанско. Ледените късове с големината на юмрук са унищожили почти цялата селскостопанска продукция в дворовете на хората. 

 

Щети има и по автомобилите, а много стъкла и покриви на къщи са потрошени. 

 

В помощ на хората кметството в съседното село Владимирово е раздало на 100 души керемиди, останали от старото училище.