След 0:0 в редовното време и продълженията срещу Холандия, вратарят Ромеро се превърна в герой като спаси 2 дузпи

Аржентина се класира за пети път в историята си на финал на Световно първенство, след като победи с дузпи Холандия на полуфинала. Гаучосите ще спорят за титлата за първи път от 24 години насам и съперникът ще е същият, както през 1990 година - Германия. В редовното време и продълженията нямаше голове, но при дузпите Влаар и Снайдер изпуснаха за Холандия, като вратарят Ромеро се превърна в герой, спасявайки и двата удара за крайното 4:2.
 
На Мондиал 2014 рекордите валят един след друг. След като първият полуфинал донесе осем гола, а Германия стана първият тим, отбелязал седем пъти на полуфинал на Световното, Аржентина - Холандия стана първият полуфинал в историята, завършил без голове.
 
Редовното време бе доста скучно, като имаше само един точен удар - в 15-ата минута на Лео Меси от фаул. За представянето на Холандия говори и фактът, че до почивката звездата Ариен Робен бе направил само един пас.
 
В продълженията обаче имаше малко повече емоции, но не и голове. За да се стигне до дузпите. Този път Луис Ван Гаал пък не се реши да повтори спорната смяна от предишния мач с Коста Рика, когато в последната минута пусна Тим Крул на вратата вместо Силесен. Тогава Крул спаси две дузпи и стана герой.
 
Силесен обаче не можа да повтори подвига му. Той инкасира четири гола след ударите на Меси, Гарай, Агуеро и Макси Родригес. Така Силесен продължава никога в кариерата си да не е спасявал дузпа (от 20 изпълнени срещу него).
 
Още на старта за Холандия обаче имаше пропуск. Рон Влаар видя как Ромеро спаси. След това Робен отбеляза, но вратарят на Аржентина спаси и удара на Снайдер. Голът на Дирк Каут се оказа недостатъчен и Холандия загуби с 2:4 при дузпите.
 
Така Аржентина за четвърти път в историята си спечели мач от Световно първенство с дузпи. По този показател Гаучосите се изравниха с Германия, като отборите печелили най-често при лотарията на дузпите.
 
Именно Германия ще е съперник на Аржентина на финала в неделя. Това ще е трети сблъсък помежду им в последния мач на Мондиал - през 1986 г. гаучосите, водени от Диего Марадона, спечелиха с 3:2, а после загубиха през 1990 г. с 0:1.
 
Именно бундестима бе този, който изхвърли Аржентина от последните две световни първенства - през 2010 и 2006.