Инцидентът станал в неделя вечерта в град Долна баня

Стрелба пред Бюрото по труда в Долна баня прати трима мъже в болница. Според полицията става дума за битов скандал, а нападателите – поне трима, се издирват. Как се е стигнало до престрелката и имали вражда между ромските кланове в района?

 

Инцидентът станал в понеделник сутрин, докато трима мъже от ромски произход чакали, за да се разпишат в Бюрото по труда в Долна баня.


„Към момента издирваме три лица, но само един е стрелял", обясни Димитър Машов, зам.-директор на ОД МВР-София.


Стрелецът е 58-годишният Александър Бонев, по прякор Графа. Неговият клан, известен като Боневците, от години е във вражда с този на жертвите. А причината е жена.


Нашето момче беше техен зет, караха го да краде. Има си детенце, остави го и така”, каза Евгения, близка на простреляните.


Момчето е и една от жертвите на сутрешната стрелба – 23-годишният Васил Иванов. След като изоставил съпругата си, защото не искал да краде, семейството на Графа го ударило на чест и вече няколко години тормози всички от фамилията му.


Заради напрежението между ромските кланове през 2013 година в махалата влизат дори барети, които намират в дома на Александър Бонев-Графа снаряжение като за война.


„Те нямат разрешение за оръжие, не им е издадено и оръжието, което беше намерено миналата година също бе незаконно”, обясни Димитър Машов, зам.-директор на ОД МВР–София.


Този път Графа не е стрелял с калшников, а с ловна пушка. Той и съучастниците му се издирват. А за да се предотврати нова кървава драма, на място ще дежури жандармерията.


Повече по темата гледайте във видеото.