Райна Петрова е с две обвинения за длъжностни престъпления

Съдът в Пловдив отстрани от длъжност кметицата на район „Централен“ в града Райна Петрова. Тя беше задържана от ДАНС по две обвинения за длъжностни престъпления, извършени с доставката на некачествени и скъпи хранителни продукти в детските градини и яслите.

Още по темата

 

Райна Петрова е обвинена и за търговия с влияние. Срещу пари и екскурзии до Тайланд тя е облагодетелствала една и съща фирма да доставя хранителните продукти.

 

Кметицата се появи в съда видимо спокойна в костюм с цвят на праскова. Петрова, която е кмет от квотата на ГЕРБ, заяви, че процесът срещу нея е политическа поръчка и отказа да говори за далаверите с храните в детските градини: „В момента вървят процеси,  не бих желала да коментирам нищо, докато не приключи случаят. След това ще ви кажа всичко”.

 

„Някой има интерес само определени фигури в даден момент да ги фиксира на стола на правосъдието. Между другото ще ви кажа, не е секретна информация. Това дело е от 2012 година и се води срещу неизвестен извършител”, коментира нейният адвокат Красимир Елдъров.

 

40 минути преди старта на делото прокуратурата внесе две папки със секретни доказателства как под натиска на Райна Петрова в детските градини и яслите се доставяли некачествени храни на високи цени и с фалшифицирани документи. 50 свидетели, които се страхуват да не бъдат уволнени от нея, са потвърдили това.

 

Днес стана ясно, че Райна Петрова е получила 4 000 лв. за консултантски услуги от фирмата-доставчик, която е покровителствала. А в документите било записано, че парите са похарчени за рисуване на чаши и порцелан. От същата фирма Петрова е получила и 10 000 лева за екскурзии до Тайланд.

 

Райна Петрова може да обжалва днешното решение на съда в тридневен срок от днес.  

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев