Възможностите здравно-осигурени пациенти да се лекуват в санаториуми ще свършат през септември

Свършват парите за лечение и рехабилитация по програма на НОИ. Възможностите здравно-осигурени пациенти да се лекуват в санаториуми в страната ще свършат през септември. За още колко пациенти все пак ще има пари?


Най-големият център за калолечение на Балканския полуостров - специализираната болница за рехабилитация и лечение в Поморие в момента е на 100% заета. Тук се лекуват пациенти с проблеми в опорно-двигателната, централната и периферна нервна система, както и със заболявания на дамската и мъжката полова система. На какви цени провеждат в момента лечение и рехабилитация и на какви ще провеждат след като приключи програмата по НОИ?


Семейство Георгиеви от Кюстендил идват всяка година на лечение в Поморие. Обясняват, че това е най-добрата възможност да съчетаят за 10 дни почивка и лечение на работещите у нас.


„Доплащането по НОИ е 150 лева. Доплаща се за храна. Всичко останало се поема от Националния осигурителен институт”, обяснява пациентката Анна Георгиева.


„Аз самия съм опериран от дискова херния на лумбалните прешлени и имам и други дискови хернии, така че за мен лечението и профилактиката са много важни”, твърди пациентът Здравко Георгиев.


Тази година програмата за профилактика и рехабилитация стартира на 31 март и за нейното финансиране бе предвидена сумата от над 15 млн. лева. Парите обаче свършиха.


„Териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 29 август 2014 г. включително или датата на постъпване в изпълнителите на дейността трябва да е не по-късно от 12 септември”, разяснява Плумелина Ничева - директор СБРНК.


След тази дата възможността постъпване в една от 13-те болници за лечение е по клинична пътека.


„Освен това могат да постъпват и на свободни цени, ако мога така да го кажа, като престоя в зависимост от  категорията на стаята е примерно на ден е около 50-55 лева, включващо храна три пъти - сутрин, обед и вечер, процедури три на брой и спане”, допълва д-р Георги Продромов - директор СБЛР-Поморие.


„Ако не беше програма НОИ, не мога да кажа със сигурност дали щяхме да дойдем пак тук”, категоричен е пациентът Здравко Георгиев.


„Предполагам, че сумата, която харчиме, когато сме по програма на НОИ, навярно е три или до четири пъти по-малко, отколкото ако ще сме някъде на свободно”, предполага пациентката Анна Георгиева.


По-ранното прекратяване на програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация се случва за втора поредна година.


За всички пациенти, които нямат финансова възможност да провеждат своето лечение и рехабилитация извън програмата на НОИ, съветът е да изчакат до началото на  следващата година. Очаква се новите програми по НОИ да стартират през март или април 2015 година.


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Цеца Алексова