Бюджетът на НЗОК трябва да бъде актуализиран, смятат реформаторите

Хиляди хронично болни може да останат без необходимите им медикаменти, ако не бъде актуализиран бюджетът на Здравната каса. Фармацевтите разказват за апокалиптичния сценарий вече от половин месец.

Още по темата

 

Парите, които може би ще бъдат гласувани утре – 225 млн. лв. – по принцип са за болниците и за онко лекарствата. Ако поне тези средства се гласуват, Касата ще може да насочи някаква част от своя оперативен резерв за лекарства на хронично болните. Ако те приемат медикаментите си, отиват в интензивното отделение, където да ги изправят на крака ще струва толкова, колкото лекарствата им за цялата година.

 

Тази крива сметка трябва да осъзнаят политиците, предупреждават фармацевтите. Те призовават в понеделник да бъдат гласувани поне парите за болниците. В противен случай под въпрос е домашното лечение на милион и половина български граждани.

 

"Когато говорим за актуализацията на бюджета на държавата и на НЗОК, разговорът е за това за какво ще отидат тези пари", заяви в студиото на „Събуди се” Петър Москов от „Реформаторския блок”. „С тази ситуация на Закона за обществените поръчки, с тази администрация, назначавана през годините изцяло от ДПС и корпорациите, които стоят зад тях – да се търси различен ефект от вложените от нас в бюджета пари, би било наивно”, коментира той.

 

Бюджетът на Здравната каса трябва да бъде актуализиран и ще бъде актуализиран, каза още представителят на реформаторите. По думите му обаче това е рекет, защото означава едни пари да бъдат харчени безконтролно, без яснота какво следва за пациентите и лекарите.

 

Повече по темата ще чуете от разговора във видеото.