Министерство на здравеопазването даде отчет за свършеното през последната година

„Здравната реформа няма да се случи в близките години, дори и да имаме стабилен и работещ парламент, защото нямаме ресурси, с които тя да стартира”, заяви здравният министър в оставка Таня Андреева

 

По думите ѝ здравната реформа може да се случи, ако управлението и финансовият ресурс на НЗОК бъдат по-добри в рамките на два мандата.

 

Според Таня Андреева е необходимо да се промени системата за финансов контрол и заплащане в здравеопазване, да се излезе от това само НЗОК да разплаща дейности на лечебните заведения. 

Още по темата

 

„За да се случи това, са нужни законодателство и финансов ресурс”, допълни Андреева.

 

На последната си пресконференция като министър, Андреева отчете, че годината е била тежка от гледна точка на управлението на страната.

 

„От една страна, заради нестабилен парламент, което възпрепятстваше провеждането на тежки законодателни промени, които в сектора здравеопазване са особено важни”, коментира Андреева.

 

По думите ѝ промените са целели да доведат до три основни неща - елиминиране на част от дефектите в системата, спиране на течовете в нея и поставяне ново начало, върху което да се стъпи, така че да има по-ясни правила и принципи на управление в сектора на здравеопазване.

 

Здравното ведомство е кръстило отчета си „Стабилизиране на системата на здравеопазването". 

 

„Намерихме системата в състояние, в което първо се налагаше стабилизация”, заяви Таня Андреева.

 

Здравният министър в оставка обясни, че ведомството разработва стратегия за развитието на системата за програмния период 2014-2020 г. 

 

В своя отчет Андреева обясни, че се е пристъпило към изработване на нова законодателна рамка по отношение на националната здравна карта. Спешната помощ пък е била приоритет на ръководството на МЗ. Като приоритет Андреева постави и майчиното, и детското здраве, като напомни, че към МЗ беше върнат Центърът за асистирана репродукция.

 

До края на 2014 г. се предвижда регистрите за психично болните и редки болести, по които сега се работи, да бъдат завършени.

 

Според Андреева трябва да се пристъпи към сериозно контролиране на финансовия ресурс на НЗОК и регламентация каква е болничната и извънболничната помощ в страната.

 

„Докато не се въведе конкурентен принцип и контрол върху това, което се случва, няма как НЗОК да издържи. Ако догодина тези промени не се случат, ще си говорим за още по-тежък дефицит и проблеми в работата на Касата”, заяви министърът.