Решенето за отпускане на 225 милиона лева за здраве означава да бъдат орязани други разходи

Драматично беше последното заседание на 42-рото Народно събрание. Този парламент вече е в историята. Депутатите успяха да съберат кворум и да увеличат бюджета за здраве. 

 

И не само - имаше обвинения за зависимости и малки подаръци на изпращане. Депутатите бяха посрещнати от червени кутийки с подаръци. Получиха чаши с логото на НС.

 

Решенето за отпускане на 225 милиона лева за здраве означава да бъдат орязани други разходи. От ГЕРБ скочиха, че това на практика е бомба за следващите, защото само сметката за МВР показвала, че няма да достигнат над 70 000 лева за онези промени в закона, които предвиждат повече пари за хората в министерството.

 

Другият въпрос – 50-те милиона лева за бедстващите трябва да дойдат от буфер в енергетиката. Подозренията бяха, че там има нула лева. 

 

Големият скандал беше кой попада и кой не попада под сенчести отношения с КТБ. Депутатите в залата отхвърлиха предложението да се разгледа идеята на Йордан Цонев да започне изплащане на гарантираните до 100 000 лева депозити в КТБ два месеца след като банката е спряла да работи, тоест, на 20 август. Всички депутати отхвърлиха идеята това да се разглежда.

 

От дневния ред на заседанието днес отпаднаха точката, която предвиждаше даване на правомощия на служебното правителство да тегли външни заеми, както и точката за актуализацията на държавния бюджет.