Гледайте тази неделя от 18:00 часа в “Ничия земя”

Приказка за братята и гнилата ябълка


Тази неделя от 18:00 часа в “Ничия земя” Елена Чопакова разказва история за един български народен представител, който в 9:00 часа гласува закони, след като в 8:30 ги е погазил и за брат му - един български пенсионер, който е завел четири кашона с дела срещу държавата, братята си и всеки, който някога му се е изпречвал на пътя.

 

“Това можеше да е история за това колко е важно да пазим земята, завещана от бащите ни. За братската помощ. За достойните старини. Верни на себе си обаче, ви разказваме история за един баща, който се върти в гроба, гледайки как синовете му се мразят. История за депутата и брат му, който години наред яде преоценен хляб... Нямаше да ви занимаваме с тази история, но ни се стори някак важна. Важна е не защото един депутат смята за нормално всеки ден да пътува без билет, а защото всеки от нас всеки ден си го купува...”

 

Последните мохикани на родопските традиции


На 10 август в “Ничия земя” Даниела Тренчева разказва една история, която няма амбицията да представи света на музикантите като вълшебен. Разказ за една ничия земя, където, ако няма минало, не може да има и бъдеще. Ако няма песен – няма и живот.

 

“Вероятно някои ще кажат: “Че то на кой ли му се пее!?” Само на онзи, който може да се гневи, да страда, да плаче, но и да обича - въпреки всичко... Казват, че всяка родопска песен е нечия история. Кой пренася историите от земя на земя, от поколение на поколение? Логичният отговор е – преселниците. Тези хора, с които ще ви срещнем са преселници от Родопите, пренасят любовта към историите и песента вече десетки години през различни поколения.”