Еврокомисарят поканил български експерти за разговори в ЕК

Вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов се срещнаха с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Тримата са обсъдили стабилизирането на енергийния сектор у нас и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти. 

 

По време на срещата Йотингер е заявил пълна подкрепа за идеята да бъде създаден енергиен борд. Еврокомисарят поканил български експерти за разговори в Еврокомисията с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор Енергетика. 

 

Захариева подчерта необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи, съобщиха от МРР. Двете страни се обединиха около мнението, че цялостният анализ на целия сектор, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизиране на сектора.

 

Относно проекта "Южен поток" българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

 

Йотингер приветства това решение и заяви, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС. Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против "Южен поток", но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

 

На срещата бяха обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Екатерина Захариева изтъкна, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Тя заяви, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети. Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

 

Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си