На предходните избори много малко българи са сигнализирали за злоупотреби с вота на 112

Телефон 112 срещу купуването на гласове. Ако хората се сблъскат с нередности около изборите, трябва само да попадат сигнал на спешния номер. За това призова зам.-вътрешният министър Филип Гунев. Може ли обаче спешният номер да се справи с наплив от обаждания за покупко-продажба на гласове провери екип на Новините на Нова.

 

Оказва се, че операторите на спешния номер 112 нямат притеснения за изборния ден. Практиката от предходните избори показва, че много малко българи сигнализират за злоупотреби с вота на 112. 

 

Най-много сигнали имало за купуване на гласове – 278, контролиран вот притеснил 30 души. Ималo и 16 бдителни граждани, които натопили търговци, които продават алкохол. Заради малкото обаждане не се налагало да има и повече оператори на смяна в изборния ден.

 

Освен 112, до две седмици ще заработи и горещ телефон специално за вота. МВР се е заело и да намали броя на „мъртвите души” в избирателните списъци. 

 

"Това са хора, които фигурират в изборните списъци, но или личните им карти са изтекли, или са изгубени, а някои дори никога не са имали такива. През последните години гледаме тенденцията този брой граждани без лични карти и документи да намалява. Ако през 2011 година са били 14 хиляди лица без лични документи, то днес те са едва 78 хиляди”, поясни зам.-вътрешният министър Филип Гунев. 

 

За да стигне до истинските политически кукловоди, МВР няма да щади сили. Ще ползва специални разузнавателни средства, както проактивен подход. Днес от столичната полиция съобщиха още, че вече работят по 4 сигнала за купуване на гласове, но отказаха да дадат подробности по случаите.