Това принуди авиокомпанията да съкрати полетите си с близо 60%

Пилотите на "Ер Франс" стачкуват за четвърти пореден ден днес, като двете страни в спора все още не са постигнали споразумение за намаляване на разходите. Това принуди авиокомпанията да съкрати полетите си с близо 60%, информира Ройтерс, цитирана от БТА.


Пилотите провеждат едноседмична стачка заради плановете на авиокомпанията да разшири нискобюджетната дейност на марката си „Трансавиа”, като създаде бази в чужбина, за да се бори със силната конкуренция от европейските нискотарифни компании.


Главният изпълнителен директор на холдинговата компания "Ер Франс" - Ка Ел Ем (Air France-KLM) Александър дьо Жуниак съобщи, че само 42% от полетите ще се изпълняват, като пилотите и ръководството се подготвят за нов кръг преговори по-късно днес.


"Ер Франс" - Ка Ел Ем (Air France-KLM) се стреми да направи нискотарифния си филиал един от водещите в този сегмент до 2017 г., като дотогава се предвижда флотилия от общо 100 самолета спрямо 50 в момента и над два пъти повече обслужвани пътници - 20 милиона.


Според синдиката на пилотите SNPL членовете му са обезпокоени от това, че компанията ще изостави развитието на „Трансавиа” във Франция и ще се съсредоточи върху разширяването на дейността на нискотарифното подразделение в други европейски страни, изнасяйки работни места от Франция.


Профсъюзът посочи, че утре ще обяви дали стачката ще продължи и след тази седмица.