В момента топлоцентралите имат право да работят на мазут в продължение на 10 денонощия

Топлофикациите и техните клиенти ще бъдат сериозно засегнати, ако се стигне до нова газова криза, свързана с напрежението в Украйна, показа наша проверка. Топлофикационните дружества в страната поддържат запаси от алтернативния на газа мазут средно за около пет дни, след което топлото спира.

 

В момента топлоцентралите имат право да работят на мазут в продължение на 10 денонощия. При необходимост от удължаване на този период, екоминистерството може да издаде разрешение, което трябва да е предварително договорено с Европейската комисия.

 

В комплексните разрешителни на топлофикационните дружества е разписана възможност за използване на мазут при авария и рязко спиране на газа. В министерството на Икономиката и енергетиката пък вече работи вече специален щаб, който проучва възможностите за реагиране на газова криза, включително и в случай на проблем за ТЕЦ-овете. Според експертите ситуацията е тревожна.

 

"Болшинството топлофикации работят на природен газ. И те трябва да бъдат готови в очакваната криза през зимата с внос на природен газ. Трябва да бъдат готови за диверсификация, преминаване на въглища или мазут", обяснява Иван Хиновски от Български енергиен форум. Дори синдикатите алармираха за проблема.

 

„Ние за да се спасим от негативите  от евентуална, втора газова криза, не дай Боже, трябва да предприемем мерки... Топлофикациите какво ще направят? Ще спрат, няма да имаме парно”, твърди Николай Ненков от КНСБ.

 

Към края на тази година топлофикационните дружества с малки изключения ще са на загуба, което усложнява проблема, напомнят специалистите.