EVN разчиства площадката, за да изгради на нея нова модерна отоплителна централа

120-метров комин беше бутнат в Пловдив. На негово място EVN планира да изгради модерна мощност за производство на гореща вода

 

Коминът, който от три години не е действащ, се издигаше до Отоплителна Централа - Юг, намираща се в Южна индустриална зона в Пловдив. Централата се използва като поддържаща мощност за захранване с повече топлинна енергия на ж.к. „Тракия“.

 

Целта на EVN беше пълното разрушаване на неработещото съоръжение, чрез поставяне на заряд в основата, събаряне и натрошаване на бетонните конструктивни елементи. Финалният етап включва транспортиране на строителните отпадъци, възстановяване на района на площадката, запълване, трамбоване, подравняване и почистване до условна кота терен. 

 

Като част от процедурата и мерки за безопасност беше изградена специална защита от
щитове, оградна мрежа, гуменотранспортни ленти, полиетиленово платно и бали със слама. Допълнително в зоната на събаряне на комина беше насипан пясък. 

 

Коминът е изграден в периода 1978 – 1980 г. Той и котлите към него са спрени от производство преди три години. Съоръжението е служило за отвеждане на димните газове на 3 броя водогрейни и 2 броя парни котли в атмосферата. 

 

Преди да бъде съборен, от комина са изчистени  60 тона пепел, натрупана през годините от изгаряне на мазут.

 

Новата мощност, която трябва да бъде изградена, ще е с по-висок Коефициент на полезно действие, заявяват от дружеството. Заместващата инсталация ще използва като основно гориво – природен газ, а като резервно – промишлен газьол.