Производители прогнозират поскъпване с до 50% на любимото на всички ни сладко изкушение

В Западна Африка заплахата от Ебола е не само за хората, но и за икономиките. Оказва се, че паниката заради вируса вдига и цената на какаото. Ще поскъпне ли и шоколадът провери екип на Новините на Нова. 

Още по темата

 

Производители на шоколад прогнозират поскъпване с до 50% на любимото на всички ни сладко изкушение. Една от причините е паниката покрай Ебола, тъй като едни от основните производителки на какао в света се намират в опасна близост до най-сериозно засегнатите страни в Западна Африка. 

 

Няколко държави там се издържат основно от какаото. Сред тях са Код  д'Ивоар, Сиера Леоне и Гана. Те са съседи с най-поразените от Ебола територии. Така, освен чисто здравната заплаха за хората, живеещи там, вирусът заплашва и икономиките им. 

 

Освен какаото, цените на сухото мляко и ядките също тръгват нагоре. Само за няколко месеца цената на шоколада, който използват като основен продукт  там, се е повишила от 9 на 13 лева за килограм. 

 

Цената на шоколада обаче е най-малкият проблем за износителите на какаото, чиито икономики са силно зависими от тази суровина. Усетили заплахата, някои големи световни производители на шоколад дариха 600 000 долара за борба с Ебола.