Той е независим орган, чиято цел е да подпомага държавната политика по отношение на климата

Във връзка с провеждане на националната политика по ограничаване изменението на климата МОСВ създаде Национален експертен съвет по изменение на климата. Той е независим орган, чиято цел е да подпомага министъра при формирането на позиции, становища и поемането на инициативи за цялостно провеждане на държавната политика по ограничаване изменението на климата

 

На първото му заседание е обсъдена позицията на страната ни по отношение на политиките в областта на климата и енергетиката през периода 2020-2030 г.

 

"Цел от 25% за енергийна ефективност на ниво ЕС е реалистична и постижима за България. Би могла да се постигне и по-висока цел, но трябва да се изгради механизъм за гъвкавост по отношение на енергийната ефективност в рамките на Европейския съюз“, каза министър Светлана Жекова.

 

Сред задължителните цели в рамките на ЕС е намаляването на емисиите на парникови газове на страните-членки с 40%, спрямо 1990 г., 27% дял на възобновяемите източници на енергия в крайното енергийно потребление за целия Европейски съюз, без индивидуални ангажименти за отделните държави-членки, както и изграждане на нова система на управление, основана на национални планове на държавите-членки за конкурентоспособна, сигурна и устойчива енергетика. 

 

Предлага се и цел от най-малко 15% от инсталирания капацитет за производство на електроенергия да бъде с интерконекторни връзки до 2030 г. Индикативна цел, посочена в предложението, е отчитане на 30% енергийна ефективност на ниво ЕС до 2030 г.