Най-много са рушащите се сгради в архитектурния резерват „Старинен Пловдив”

Близо 500 опасни сгради застрашават живота на хората в центъра на Пловдив. Някои от рушащите се постройки са паметници на културата. Сигнал за това ни дадоха в "Моята новина". Как реагира местната власт спрямо собествениците на имотите?


Най-много са опасните сгради в архитектурния резерват „Старинен Пловдив”. 111 възрожденски къщи се рушат. Като 22 от тях всеки момент могат да рухнат.


Въпреки че общината многократно е давала предписания на собствениците, резултатът е ясен. Паметникът на културата го няма. Дали и останалите рушащи се в момента възрожденски паметници на културата могат да последват същата съдба?


С тревога в рубриката „Моята новина” Данаила Янева сигнализира, че сградата, до която работи, всеки момент може да се срути. Къщата, край която минават хиляди хора, е наплъно изоставена. От нея падат мазилка, тухли и керемиди.


„И във всеки един момент може да падне върху някой човек главата. Минават майки с колички, възрастни хора. Има счупени керемиди, пукнатини, покривът е паднал”, алармира Данаила Янева.


В подобен вид са още 470 къщи в центъра на града. Някои са в окаяно състояние и се нуждаят от цялостен ремонт. От фасадите на други падат гипсови орнаменти. Цели бетонни тераси са изгнили.


„Изпитваме страх някога, да, защото много са слаби тези балкони и има опасност да паднат върху главите ни”, обяснява Иванка Станева.


„Отвратителна е, гледката е ужасна. Това е абсолютно недопустимо за един град, който предстои да бъде европейска столица на културата”, категоричен е Красимир Ангелов.
Рушат се и възрожденските къщи в Стария град.


„Много е грозно и се излагаме и и малко или много това е един античен град и това ни злепоставя пред Европа. Точно пред мен преди години се струти сградата на "Алабин" в София. Бях една кола след тези момичета, които загинаха”, обяснява Григор Петров.


Местната власт задължи в 3-дневен срок собствениците на рушащите се сгради сами да премахнат опасните елементи от фасадите. А за тези, които се нуждаят от по-сериозен ремонт - срокът е от 3 до 6 месеца. Иванка Христева вече изпълнява предписанието.


„Днес работиха момчетата и утре ще довършват, за да изпреварим лошото време. Ще струва 500 лева. Аз не ги копая”, казва Иванка Христева.


„Глобите, които предвижда законодателството са в размер от 1000 до 5000 лева за неизпълнение на нашите предписания. Тук наистина целта е не да се глобяват гражданите, а да направим средата по-приветлива и най-вече по-безопасна”, категоричен е кметът на район Централен–Пловдив Георги Тютюков.


Големият проблем е, че собствениците на някои от сградите са трудно откриваеми. Къщата, за която ни сигнализира  Данаила, вече няма живи наследници и сградата ще бъде принудително съборена.


Собствениците, които не ремонтират опасните си къщи, ще бъдат съдени от местната власт. Някои от тях дори могат да загубят имотите си.


Ако и вие попаднете на някаква нередност, подавайте ни сигнали в рубриката „Моята новина”.