От институцията информирали БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, че са в нарушение

Европа отново ни размаха пръст по аферата "КТБ". Изплащането на гарантираните депозити да започне незабавно. Това ни препоръча Европейският банков орган. Институцията изпрати писмо на БНБ, в което за пореден път ни предупреждава, че нарушаваме законите на Евросъюза.

 

С писмото си, от Европейския банков орган на практика преповтарят това, което още преди време ни каза и Европейската комисия. Само че този път с дата. Според тях достъпът до депозитите трябва да се осигури най-късно днес. Това, очевидно няма как да стане. Но и неспазването на срока няма да доведе до конкретни последствия за нас.

 

„Това, което има последствие за нас, е наказателната процедура, която вече тече. Европейската комисия получи отговора на българските власти и сега трябва да прецени дали адекватен или не  и съответно да я продължи или да я спре”, обяви Калоян Стайков от Института за пазарна икономика

 

Така изпадаме в парадокс. Хем нарушаваме европейската директива, според която отдавна трябваше да има решение по казуса, хем не можем да осигурим достъп до гарантираните влогове в препоръчания срок, защото ще нарушим нашето законодателство. Освен ако най-сетне не стане ясно в коя хипотеза се намира КТБ.

 

„Трябва да се установи дали наистина банката е неплатежоспособна. Дали наистина е липса на капитал или проблемът е в ликвидността. Ако е първото - фондът трябва да изплати влоговете, акое  втория, тогава държавата може да осигури ликвидна подкрепа”, допълни Стайков.

 

От банковия орган препоръчват още БНБ да ускори одита. От всичко следва, че рискуваме чисто репутационно да се знае, че страната ни не спазва препоръки на европейски институции. Междувременно стана ясно, че Оманският фонд и консорциумът ЕПИК са готови за разговори с БНБ, но без участието на Цветан Василев. Желанието си заявили с писмо до премиера Георги Близнашки и финансовото министерство.