Министерството на икономиката иска промени в Закона за енергетиката

Министерството на икономиката и енергетиката предлага Държавната комисия по енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) да се раздели на два състава.  Единият ще се занимава с въпросите на енергетиката, а другият - с въпросите на водоснабдяването, съобщиха от министерството.

 

МИЕ предложи днес за обществено обсъждане проект на промени в Закона за енергетиката. Според експертите на Икономическото министерство чрез разделянето на ДКЕВР на две ще се оптимизира работата на комисията.

 

За да се гарантира независимост на вземаните от ДКЕВР решения, в закона ще се посочи, че регулаторът не трябва да търси или приема инструкции от правителството или друго публично или частно лице и че трябва да работи независимо от всякакви пазарни интереси.

 

Според промените назначаването и освобождаването на членовете на регулатора ще се извършва от Народното събрание, а не както досега от Министерския съвет. Номинациите на кандидатите ще бъдат от народните представители и парламентарни групи, като е предвидена възможност юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза и с определен предмет на дейност също да могат да предлагат на народните представители и парламентарните групи кандидатури за членове на комисията.

 

Така трябва се осигури публичност в процеса на избор на членове на комисията. Увеличават се и изискванията към членовете на комисията по отношение на професионалния им опит. Ще се разшири и обхватът и на публикуваната от комисията информация. Публични ще са протоколите от откритите заседания и обществените обсъждания, както и начинът, по който са гласували членовете на комисията при вземането на решения.