Над 70 на сто от децата между 5 и 6 години у нас имат поне по 4 кариеса

 

Над 70 на сто от децата между 5 и 6 години у нас имат поне по 4 кариеса. Това съобщи Сдружението на зъболекарите, които се позовават на европейско проучване. При по-големите деца положението става още по-сериозно.


Развалени зъби, кариеси и лоша устна хигиена. Това се оказва масовото състояние на детските зъби и то на най-малките. Стоматолозите се сблъскват с проблемите още докато на децата не са израстнали постоянните зъби.


„Децата ни ги водят едва, когато е станало късно, когато се появи болката, а болката е симптом на регистрирано заболяване”, обяснява стоматолог.


Така се стига и до неизбежното - при децата, тъй като зъбите все още не са достатъчно втвърдени, зъбният кариес много бързо – за около месец – два преминава в още по-лоши неща


„Има деца, които дори не познават четката за зъби. За съжаление, има родители, които не я ползват и е съвсем естествено, когато родителите имат лошо отношение към четката за зъби”, твърди стоматологът.


А причините са много. От това че държавата не е осигурила профилактични прегледи до липсата на достатъчно внимание на родителите, смятат експертите. Още повече, че от около 9 години в училищата няма зъболекарски кабинети. Сега там, където има, е само защото директорът е отдал помещение под наем. А процедурата минава през общината. Столичното 2-ро училище има кабинет и децата не спират да го посещават.


Лея е от най-редовните му посетители - ходи почти всеки ден. Тя иска вече постоянните зъби да й излязат, "защото едни като ми се клатят и не мога да ям".

 

Училищната зъболекарка също се сблъсква с проблемните детски зъби и то по-често от очакваното.


„В първи клас им правим профилактика. 90% имат проблеми”, обяснява училищен зъболекар.
Парите, които се отпускат от държавата, не стигат за основно лечение на зъбите, смятат стоматолозите.


„Касата отпуска 120 млн. лева на година, което като го разделите на 7 и половина милиона, означава, че се падат по 15 лева на година или по 1,20 на месец, което е смешно, нищожно и жалко, тъй като ние взимайки тези пари не можем да помогнем нито със здравето на зъбите”, обяснява зъболекар.


И един съвет – добре е детето да бъде заведено на стоматолог още когато му поникнат първите зъбки.


Повече по темата гледайте във видеото.