За първите 9 месеца на годината, разходите за лечение на един пациент са нараснали с 3%

 

Повече пари за здраве догодина ще иска Здравната каса. След като и от Българския лекарски съюз взеха решение да преговарят за по-голям бюджет, от Касата обявиха, че освен за допълнителни пари, ще се борят и за повече контрол.


Националта здравноосигурителна каса ще настоява бюджетът й за 2015-та да се увеличи с 400 млн. лева. За тази година пък е важно да има повторна актуализация на парите за здраве.


Ако депутатите одобрят бюджетът да се ревизира със 100 милиона лева, фондът ще успее да плати за всички дейности до края на годината. В противен случай дупката ще е 117 млн. лв.


Според анализ на Здравната каса, за първите 9 месеца на годината, разходите за лечение на един пациент са нараснали с 3%. Пациентите, приети в болница, са с 4% повече, а разходите в онкологията също растат. Как се справят болниците, проверихме с кореспондентите ни в Благоевград.


Парите в Благоевградската болница не стигат. Най-вече за заплати на персонала.


„Справяме се трудно. Все пак имаме лимити, които са недостатъчни, за да може да покрият целия обем дейност, която ние извършваме, затова надлимитната дейност се плаща със закъснение след проверка на Здравната каса”, обясни директорът на МБАЛ – Благоевград Владимир Пандев.


За надлимитна дейност болницата има да получава от Здравната каса над 500 000 лева. От своя страна пък старите задълженията на лечебното заведение са 3 млн. лв., за които не е ясно кога и как ще се погасят. Друг въпрос, обаче, сега е по-належащ: „Ще стигнат ли парите до края на годината?”


„Може би парите няма да стигнат до края на година. Следим внимателно обстановката. Надяваме се новият парламент да гласува по-високи средства за Здравната каса, които да покрият нашите лимити”, добави шефът на МБАЛ – Благоевград Владимир Пандев.


И въпреки това, той твърди, че проблемът не е в парите.


„Проблемът е в тяхното разходване. Не може здравеопазването да се превръща в бизнес. Не може частни болници да се превръщат в печатница за пари и да източват обществен ресурс. Държавата трябва да си влезе във функциите и да определи, какви са и приоритетите”, поясни директорът на МБАЛ – Благоевград Владимир Пандев.


От резерва на Касата са разблокирани 27 млн. лв., с които ще се разплати със аптеките.


Повече по темата гледайте във видеото.