Процентът на смъртност от настоящата епидемия е около 70%

Световната здравна организация съобщи, че 5177 души са починали до момента от Ебола в осем страни, а 14 413 души са заразени от края на декември 2013 г., информира Франс прес.

 

В сряда здравната организация на ООН съобщи за 5160 починали и 14 098 заразени. СЗО призна обаче, че броят на починалите вероятно е много по-висок, тъй като е известно, че процентът на смъртност от настоящата епидемия е около 70%.

 

Най-смъртоносната епидемия от Ебола, известна до момента, продължава да засяга най-много Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Разпространението на заболяването в столицата на Либерия обаче се забавя, което накара властите в страната да отменят извънредното положение. В последните си данни СЗО съобщи, че към 10 ноември 2812 души са починали в Либерия от 6878 регистрирани случая.

 

В Сиера Леоне 1187 души са починали до 11 ноември от 5586 регистрирани случая, допълва организацията. В Гвинея, откъдето започна епидемията в края на миналата година, са регистрирани 1166 починали и 1919 случая към 11 ноември.

 

Данните от Мали, поредната страна, пострадала от Ебола, показват четири заразявания със смъртоносния вирус и три смъртни случая към 13 ноември. Данните за Нигерия и Сенегал остават непроменени. И двете страни са обявени за свободни от ебола. В Нигерия са регистрирани осем смъртни случая и 20 заразени, а в Сенегал е регистрирано едно заразяване и нито един смъртен случай. В САЩ са регистрирани четири случая на заразяване от ебола и един човек, либериец, е починал от вируса.