Според него, въпреки бурните финансови пазари, приходите ще бъдат по-високи от разходите

 

Въпреки рязката девалвация на руската рубла от последните няколко дни руският президент Владимир Путин похвали действията на правителството и на премиера Дмитрий Медведев в овладяването на кризата.

 

В рамките на годишната си пресконференция държавният глава обяви, че независимо от моментната криза, руската икономика ще продължи своя растеж. Той заяви, че БВП за първите 10 месеца нараства с 0,6 – 0,7 %, и допълни, че въпреки бурните финансови пазари, приходите ще бъдат по-високи от разходите. 

 

По думите на Путин, сегашната икономическа ситуация в страната е предизвикана от външни фактори, но Централната банка и правителството взимат адекватни мерки. В същото време държавният глава призна, че някои действия е можело да бъдат предприети по по-ефикасен начин за стабилизирането на пазарите. В изказването си пред медиите, той заяви, че възстановяването на рублата е неизбежно, а руската икономика ще се приспособи към трудностите, ако те продължат. 

 

Сегашното неблагоприятно положение може да продължи през следващите две години, но може и бързо да се подобри, добави руският президент.