Студенти и преподаватели правят вино на 13 метра под земята
Вино от 400 сорта грозде се произвежда в избата на Аграрния университет в Пловдив. Строена през 1970 г., на 13 метра под земята, тя е уникална с това, че в нея преподаватели и студенти заедно експериментират и създават качествени вина.
„Тук е вложен много труд – на лозари, на селекционери, на тези, които са отгледали и които са произвели тази хубава напитка, така че тя е равна почти на злато”, обяснява проф. Димитър Греков – ректор на университета. Той пояснява, че модата на старите вина все повече отминава и идва ред на младите със собствен почерк. Оказва се, че всеки третокурсник вече е наясно какъв почерк ще имат вината, които сам ще създава.
Добрата технология и перфектната хигиена са първите две съставки за качествено вино, но все по-често напоследък се налага и трета– добрата суровина. 270-те декара лозя на Аграрния университет са край село Брестник в родопската яка. Тук през годините преподавателите са селекционирали 20 български сорта. Един от най-перспективните е „Велика”.
Репортер: Екатерина Костова