Последните 8 години корабът престоя закотвен край гр. Бремертън, щата Вашингтон

Вонноморското командване на САЩ продаде за 1 цент един от първите самолетоносачи в американския флот - "Рейнджър"/USS Ranger/, предаде Лнта. Ру. Решението за продажбата дойде след провал на плановете корабът да бъде превърнат в музей, информира Фокс Нюз, цитирана от БГНЕС.

 

Последните 8 г. корабът престоя закотвен край гр. Бремертън, щата Вашингтон. Имаше планове от него да бъде направен плаващ музей и да бъде оставен закотвен завинаги край бреговете на щата Орегон на тихоокеанското крайбрежие на Щатите. Само че инициативната група, работеща по тази идея, успя да събере една 100 000 долара, вместо необходимите за реализиране на плана 35 млн. долара.

 

За да бъде превърнат в парчета метал, "Рейнджър" трябва да стигне на собствен ход до Браунсвил, щата Тексас. Пътуването ще продължи пет месеца и на самолетоносача ще се наложи да обиколи Южна Америка. По-краткият път е през панамския канал, но поради габаритите си "Рейнджър" не може да го използва.

 

Самолетоносачът е пуснат в експлоатация през 1957 г. По време на бойната си служба самолетоносачът е взел участие във виетнамската война и в операцията "Пустинна буря".