Очаква се поне един коледен подарък да бъде върнат от около 40% от жителите на страната

Коледа отмина, а в магазините в САЩ отново се извиха дълги опашки - този път не за покупки, а за връщане или замяна на получени на този празник подаръци, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

 

По прогноза на Федерацията на търговията на дребно в САЩ тази година поне един коледен подарък ще върнат в магазина около 40% от жителите на страната, чието население е над 320 милиона души.

 

Замяната или връщането на покупки в американските магазини става лесно и не са нужни обяснения. Достатъчно е клиентът да каже, че покупката не му е харесала. Единственото условие е да се представи бележка, доказваща, че стоката е купена от същия магазин. При наличие на касова бележка парите се връщат в брой или по банкова карта. Ако бележката не е запазена, магазините обикновено дават „стоков кредит” - правото да се вземе друга стока на същата стойност или с доплащане.

 

В много магазини в САЩ купувачът освен касова бележка може да поиска и "подаръчна бележка". На нея не се посочва цената на стоката, но тя помага при необходимост подаръкът да се замени или върне в магазина.

 

Статистиката сочи, че американците три пъти по-често връщат стоки, купени чрез интернет, отколкото стоки, купени в магазини. В САЩ най-трудно се връща електроника и битова техника. Моделите бързо остаряват и магазините обикновено приемат обратно стоката не повече от 30 дни след покупката й.

 

Въпреки че Коледа отмина, в почти всички магазини в САЩ продължават коледните разпродажби, като на места намаленията са до 70%. Стратегията на магазините е, че хората, дошли да върнат или заменят стоки, които не са им харесали, ще бъдат привлечени от големите намаления и едва ли ще си тръгнат с празни ръце.