По-малко сме пътували към Испания, Германия и Гърция

270 800 българи са пътували в чужбина през ноември 2014 г., съобщават от Националния статистически институт (НСИ). Това е с 10.5% повече от пътуванията за същия месец през 2013-а.

 

Увеличение на пътуванията е отчетено към Италия, Австрия, Сърбия, Обединеното кралство, Белгия, Франция, Румъния, Турция и други. Същевременно намаляват пътуванията към Чешката република, Руската федерация, Испания, Германия и Гърция.

 

Най-голям дял от общия брой пътувания на българи в чужбина през ноември формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия и със служебна цел. 

 

През ноември 2014 г. посещенията на чужденци в България са 433 200, или с 4.1% повече от ноември 2013-а. Регистрирано е увеличение на посещенията със служебна цел и с други цели, докато посещенията с цел почивка и екскурзия намаляват.

 

От общия брой чужденци, посетили България през ноември 2014 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 53.2%. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Италия, Франция, Нидерландия, Испания, Австрия, Румъния, Обединеното кралство и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Германия, Словакия, Гърция и Полша.