Очаква се след полунощ и последните коли да могат да продължат по пътя си

 

Заради силният вятър и образувалите се снегонавявания десетки коли продължават да са блокирани в снега между Монтана и Лом. В някои от затъналите в преспите автомобили има и деца. Заради изключително тежките метеорологични условия спасителната акция продължава и в момента. 

 

Колоната от автомобили започнала да се образува малко след два часа следобед. Заради силния вятър и преспите по пътя колите останали блокирани. Сред тях беше и малката Дария. „Изплаших се и беше много студено”, разказа детето. Два километра вървяхме пеша, за да приберем Дария, разказаха нейни роднини. Колата, в която се е намирало детето е останала затрупана в преспите. Други все още чакат някой да ги издърпа.

 

Блокиран съм на пътя от около 15.00 часа. Около 16.00 часа премина роторен снегорин в посока Лом, но колоната в от Монтана към София остана без промяна”, разказа Велислав Темнишки, който вече часове наред не може се прибере у дома.

 

„Четири часа колоната е блокирана и не сме мръднали и на сантиметър.  Навън духа ужасен вятър, има страхотни навявания. Усещането е за повече от  -10 градуса.  Не всички автомобили могат да запалят, за  да се стоплят хората в тях. Обадих се на телефон 112, получихме уверение, че се работи, за да се разреши проблемът. До колкото разбрах става дума за камион, който е влязъл в преспа и не може да бъде отстранен от пътя”, каза още той. 

 

„Видимостта е почти нулева, което затруднява и нашата техника. В момента, в който на пътното платно има автомобили нашата техника няма как да продължи напред и трябва да се заобиколи, а когато има автомобил и в насрещното платно става „мисия невъзможна”. В участъка между Кнежа и Борован има и снегопочистваща техника, и екипи на гражданска защита и на „Пътна полиция”, заяви Лазар Лазаров. В Монтана е обявено бедствено положение, каза още той. 

 

Репортер: Биляна Борисова