Малки и големи от целия свят приеха предизвикателството му

2015-та е „Годината на книгата”. Така я нарече основателят на Фейсбук – Марк Зукърбърг. Той предизвика хората по целия свят да последват примера му и да четат по една книга на всеки две седмици. Феновете на книгите в България също се включват в предизвикателството.


Зукърбърг обеща, че на всеки 14 дни ще прочита по една нова книга и прикани целия свят да се присъедини. Над 130 000 вече приеха. За Даниел предизвикателството е лесно постижимо. Той е само на 6 месеца, но благодарение на своето семейство „чете” още от раждането си.


„Инициативата е прекрасна. Даниел вече се е включил”, казва Валентина Стоева - майка на Даниел.


Не просто се е включил, но дори ще успее да прочете доста по-голям брой книжки за 2015-та от създателя на Фейсбук.


„Средно между 10 и 15 книжки се събират за две седмици, които двамата успяваме да прочетем”, добавя Валентина Стоева.


Писателите, подобно на някои бебета, също казват, че четат повече от една книга за две седмици. Това не им пречи също да харесват предизвикателството.


„Много е хубаво, когато популярни хора като Марк Зукърбърг, изведнъж открият книгата. Това вижте какъв тласък даде изобщо на говоренето около тази идея”, обясни писателят Георги Господинов.


Всъщност това далеч не е единствената инициатива, подета от Зукърбърг. Всяка година той отправя различно предизвикателство към себе си и феновете. Миналата година целта му бе всеки ден да пише по едно благодарствено писмо.


Влиянието на социалните мрежи оказва се може и да носи положителен заряд.


„Фейсбук трябва да се превърне в едно по-книжно място. И да използва силата, която има, за да насърчи младите да четат”, смята Валентина Стоева.


А писателят Георги Господинов съветва по-напредналите в четенето на книги да стартират предизвикателството с Борхес, а начинаещите  - с  "Малкия принц".


Повече по темата гледайте във видеото.