НЗОК ще плаща 100% от поетите лекарства не на аптеките, а на производителите

 

Селски лекари стават и аптекари, пише на първата си страница вестник „Труд”. Джипитата, които лекуват пациенти в отдалечени райони на България, ще получат правото да продават на болните медикаменти. Независимо дали препаратите са по лекарско предписание, или не.

 

Това предвиждат промени в закони, които парламентарната комисия по здравеопазване ще започне да разглежда, съобщи за изданието председателят ѝ ген. Стоян Тонев. Идеята е готвените реформи в лекарствената политика да влязат в сила от април.

 

В момента в много родопски села или райони в Северозападна и Североизточна България няма аптеки на десетки километри, затова пациентите се оправят кой както може - или някой отива до града и изпълнява рецептите на още десетина болни, или всеки един търси роднини и комшии за помощ. „От много години в Швейцария има практика фамилните лекари да продават лекарства", посочи ген. Тонев. А от НЗОК напомниха, че в Германия така е още от 80-те години на миналия век.

 

Неблагоприятните джипи практики у нас са около 400, като в някои случаи семейният доктор отговаря за 400 души, друг път за 800 или повече. Т.е. законовата промяна ще облекчи стотици хиляди болни българи, които живеят в планините, по границите или в махали на голямо разстояние от аптеки.

 

„С нов текст в Закона за здравното осигуряване обмисляме да върнем модела, действал до 2008 г., според който Здравната каса плащаше 100% покритите лекарства не на аптеките, както е в момента, а на производителите или на дистрибуторите им", съобщи още за „Труд" ген. Тонев. Той обясни, че идеята е, прескачайки надценките, НЗОК да реализира най-малко 7-12% икономии от годишната сума за лекарства, а в най-добрия случай - цели 25%. Тази година Здравната каса ще даде близо 720 млн. лева за медикаменти за домашно лечение и за онколекарства. Тоест, ако промяната стане факт, ще тя ще плати между 50,5 млн. лв. и 180 млн. лв. по-малко за напълно безплатните медикаменти. Става дума за 217 препарата от всичките над 2000, които са в позитивната листа.

 

Около половин милион българи получават чрез протоколи напълно покрити медикаменти, които са предимно за лечение на рак, кръвни заболявания, редки болести, диабет, множествена склероза и др. „Пациентите пак ще взимат лекарствата си от аптеките, а ако те откажат да отпуснат скъпоструващата терапия, тъй като НЗОК няма да им плаща за нея, може да им бъде отказан договор с Касата", каза още ген. Тонев.

 

Останалите акценти от първите страници на вестниците в събота:

 

в. „24 часа”: Гриша Ганчев и синът му на съд за захарната афера

 

в. „Стандарт”: Бензинът пада под 2 лв.

 

в. „Преса”: Облагат безотчетните пари на депутатите

 

в. „Дума”: България съгласна ЕС да ни върне 3600 бежанци

 

в. „Новинар”: Вълци щурмуват Слънчев бряг

 

в. „Монитор”: Мамят гурбетчии с български заплати

 

в. „Сега”: В годината на местните избори общините замразяват данъци и такси

 

в. „Телеграф”: Пияните шофьори си плащат кръвния тест

 

в. „Капитал дейли”: Магистрала "Струма" - резервирана за български строители

 

Целия преглед на печата гледайте във видеото.