Коруджиев: Ако в момента има Олимпийски игри, би трябвало да участват двама наши състезатели

Българската федерация по джудо награди най-добрите си състезатели за изминалата 2014 година. Призове получиха Бетина Темелкова, Борислава Дамянова, Ивелина Илиева и Валентин Алипиев, който обаче не присъства на церемонията, съобщи БГНЕС. Спортистите бяха наградени от генералния секретар на федерацията Асен Коруджиев. 

 

"От 10-12 години критериите за оценяване на българските федерации са по националния принос. От това зависи финансирането им. През 2014 година завоювахме златен медал на европейското първенство за младежи и девойки чрез Борислава Дамянова. Другата състезателка, която постигна сериозен успех, е Бетина Темелкова - тя взе сребро на европейското в Атина и сребро и на младежките олимпийски игри. Ивелина Илиева е най-добрата българска състезателка на жени със седем медала от световни и европейски първенства, като тази година се класира на пето място на европейското първенство. Валентин Алипиев стана седми на световното първенство за младежи и девойки", каза Коруджиев. 

 

Той сподели, че според него най-тежките олимпийски квалификации са тези на джудото, тъй като състезателите трябва да преминат през всички турнири в период на две години и на базата точки се определят тези, които ще получат квоти. 

 

 

"За Олимпийските игри в Рио се провеждат квалификации и за мен най-тежките са в джудото, защото продължават две години и в тях участват всички състезатели. При нас няма от едно, две или три състезания да се получава квота. Събират се точки от всички турнири и първите 32 мъже, и жени отиват на Олимпийски игри. Ако в момента има Олимпийски игри, би трябвало да участват двама наши състезатели”, обясни Асен Коруджиев. 

 

България е домакин на два големи форума по джудо тази година. Единият е Европейска отворена купа, която ще се проведе на 7-8 февруари и Европейското първенство за кадети на 3-5 юли, като и двете състезания ще се проведат в Арена "Армеец”.