Инициатор на шествието е френският президент Фран­соа Оланд

 

Над 1 милион души, сред които десетки световни лидери, бяха в редиците на Марша на солидарността в Париж, който тръгна вчера от Площада на Републиката, изпълнен до краен предел, пишат на първите си страници редица от водещите всекидневници у нас.

 

Репуб­ликан­ският марш е против тероризма и в памет на жертвите в тридневната драма с вземането на заложници и разстрела на журналистите от редакцията на “Шарли Ебдо”. Инициатор на шествието е френският президент Фран­соа Оланд. Към него се присъединиха германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, външният министър на ЕС Фредерика Могерини, председателят на Европарламента Мартин Шулц и още много световни лидери. България бе представена от премиера Бойко Борисов.  

 

Начело на марша по трикилометровия му маршрут до Площада на нацията бяха членовете на семействата на жертвите на терористичните атаки, родственици на журналистите от седмичника “Шарли ебдо”, на полицаи и на посетители на еврейския хранителен магазин, убити от терористите.

 

“Париж днес е столицата на света”, заяви френският президент Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец, преди да вземат участие в масовото шествие против тероризма, съобщи "Франс прес".

 

Останалите акценти от първите страници на вестниците в понеделник:

 

в. „Труд”: НПО правят милиони с тестове в училище

 

в. „24 часа”: Махат ранното пенсиониране на чиновници в МВР

 

в. „Стандарт”: 60 лидери ръка за ръка

 

в. „Новинар”: Заедно!

 

в. "Монитор": Над милион на марша против тероризма

 

в. „Дума”: Над милион души осъдиха терора в Париж

 

в. „Сега”: Личните лекари са под критичния минимум

 

в. „Телеграф”: 50 лидери на марш срещу терора

 

в. „Преса”: Милиони на марш в името на живота

 

в. „Капитал дейли”: Над милион защитиха свободата на словото в Париж