Основна тема на срещата на външните министри в Брюксел беше борбата с джихадисти

Европейските министри на външните работи призоваха за създаването на алианс, включително и с ислямски държави, чиято цел да е противопоставянето на ислямистки въоръжени заплахи, предаде БГНЕС.

 

Основна тема на срещата на външните министри в Брюксел беше борбата с джихадисти, които се връщат в Европа след обучения в Сирия и Ирак и са една от най-големите заплахи за сигурността на ЕС.

 

"Ние трябва да засилим сътрудничеството си заедно, на първо място с арабските страни, но също така и на международно ниво. Заплахата не е само тази, пред която се изправихме в Париж, но също се разпространява и на много други места по света", каза върховният представител за външна политика на ЕС Федерика Могерини.

 

Тя се срещна по-рано с ръководителя на Арабската лига Набил ал Араби. Целта на срещата е да се подобри сътрудничеството между двете организации след нападението над редакцията на "Шарли Ебдо" и антитерористичните операции в Белгия. Ал Араби е присъствал и на срещата на външните министри на страните от ЕС, съобщава Би Би Си.

 

Очаква се по-голяма част от първите дипломати да присъстват и на среща с американския държавен секретар Джон Кери във вторник в Лондон, на която се очаква да бъдат и техни колеги от арабски държави.