Идентифицирани са кости от най-малко петима души, включително едно бебе

Кости от най-малко петима души, включително едно бебе и една възрастна жена, са били идентифицирани в масивна гробница в Гърция, датираща от епохата на Александър Велики, съобщава сайтът Artprice, цитиран от БГНЕС.

 

Поне пет души са били идентифицирани от костни останки, четирима от които са били погребани и един, който е бил изгорен, уточняват от Министерството на културата на Гърция.

 

Разкопките в гробницата в Амфиполис, Северна Гърция - най-голямата някога открита в страната - започнаха това лято на фона на спекулациите, че член на антуража на Александър Велики е бил погребан там. Археолозите първоначално смятали, че един-единствен скелет лежи в гроба, но в понеделник се оказа, че от 550-те намерени кости, 157 принадлежат към 5 тела. 

 

Другите кости са на животни, включително и един кон. В гробницата с големина 500 квадратни метра има и скулптури на сфинксове и кариатиди, сложни мозайки и монети с лика на Александър Велики.

 

Преди това се е смятало, че гробницата може да е последния дом на бактрийската съпруга на Александър - Роксана, царската майка Олимпия или един от неговите генерали. Местоположението на гробницата е било известно още в древността и се смята, че тя е била многократно плячкосвана след завладяването на древното македонско царство от Рим.

 

Условията, в които са открити костите показват, че те са били разрушени и гробовете са били претърсени. През декември Министерството отхвърли като "неоснователни" предположенията на сайтове, че костите са на 54-годишна жена и поради това е вероятно тя да е Олимпия. Историците смятат, че е и много малко вероятно да са били останките на Александър, който завладява Персийската империя и голяма част от познатия свят преди смъртта си на възраст от 32 г. през 323 г. преди Христа. Допълнителни изследвания ще разкрият истината.