На година около 800 малолетни и непълнолетни момичета стават майки

 

Солени санкции за майките и татковците, чиито невръстни деца стават родители, предлагат социални работници като възпираща мярка, съобщава вестник "Монитор".


„Трябва да има солидни глоби, тъй като тези родители са допуснали с децата им да се извършват подобни деяния", категорична е началникът на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева. 


Данните на социалните показват, че на година около 800 малолетни и непълнолетни момичета стават майки. 90% от младите родилки са от ромски произход, а 5% от тях раждат второто си дете, преди да са навършили 18 г.

 

Още от печата:

 

Пациентите, които чакат планово болнично лечение, може да се наложи да почакат още, става ясно от проекта за промени на наредбата за достъп до медицинска помощ, качени на сайта на МЗ, съобщава вестник "Сега". Според документа в листа на чакащи ще се влиза, в случай че болницата не разполага с достатъчно медицински персонал или не ѝ стига финансовият лимит, отпуснат от Здравната каса. Тъй като тази година болниците ще разполагат с не повече от 90% от парите, платени им миналата година, може да се очаква, че листите на чакащи ще са по-дълги.

 

Повече теми от печата гледайте във видеото!