Различният пенсионен стаж при жените е удар в гърба, смята бивш министър

 

"Не се надявайте да имате пенсия". Това заяви социологът Мирослава Радева в "Здравей, България". 

  

"В страната ни пенсионната система не работи. Ние просто нямаме такава. Още когато вдигаха социалните осигуровки, едно адвокатско сдружение попита не е ли по-изгодно да изтеглим кредит, да купим едно жилище и после да го даваме под наем. Това ще ни е сигурен доход през онези години, в които няма да сме работоспособни", изтъкна експертът. 

 

Ще си имаме пенсия, ще доживеем до нея. Мира Радева просто искаше да ни събуди”, контрира Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика.

 

В студиото на Нова експертите обсъдиха трябва ли жените и мъжете да се пенсионират на една и съща възраст и да имат еднакъв стаж. 

 

"В България това разделение между мъже и жени идва отпреди 80-90 години. Защо е направено? Тогава откриват, че в средностатистическото семейство разликата между мъжа и жената е пет години. Целта е те да могат да излязат заедно в пенсия", поясни Нейков.

 

По негово мнение обаче днес това е удар в гърба, тъй като по-ранното пенсиониране при жените им гарантира по-ниска пенсия.

 

Мика Зайкова също защити тезата, че пазарът на труда изхвърля жените по-рано и така те няма да могат да натрупат 40-годишния стаж за пенсия.

 

Фабриката за илюзии трябва да бъде затворена. Не е възможно в едно общество, което прие като генерална стратегия да изнася децата си в чужбина, да очакваме  добри пенсии. За това сме виновни абсолютно всички", изтъкна Радева. 

 

По време на разговора беше излъчен и репортаж на Николай Барулов, разказващ за пенсионната система на Великобритания и нагласите на обществото спрямо нея. 

 

България стана пенсионерска държава с пенсионери, които трябва да работят", заключи социологът.